Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

 
«Τρώγοντας τα φρούτα απ’ το δένδρο της γνώσης
Εισαγωγή στον ΓΑΛΙΛΑΙΟ του ΜΠΡΕΧΤ»
 

Χθες Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, μαζί με μαθήτριες και μαθητές της Πολιτιστικής Ομάδας του σχολείου μας καθώς και κάποιους γονείς παρακολουθήσαμε στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ την προβολή της ταινίας: «ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ»  του  JOSEPH LOSEY, που αποτελεί την μεταφορά του θεατρικού έργου του Bertolt Brecht στην κινηματογραφική οθόνη. Το έργο αυτό του κορυφαίου γερμανού δραματουργού επικεντρώνει στη δύναμη της γνώσης, την αδιάκοπη αναζήτηση της αλήθειας, το ρόλο και την ευθύνη του επιστήμονα και παραμένει επίκαιρο και καίριο, κυριολεκτικά ζητούμενο και στις μέρες μας.
«Στόχος μου δεν είναι ν’ αποδείξω ότι ως τώρα είχα δίκιο,
αλλά να βρω, εάν είχα δίκιο»
Οι απόψεις του Γαλιλαίου, στο έργο του Bertolt Brecht, είναι επαναστατικές, με την έννοια ότι στρέφονται ενάντια σε κάθε εξουσία κι οπουδήποτε αυτή η εξουσία προσπαθεί να στερεωθεί με δόγματα και εμμονές ενάντια στην πρόοδο των καιρών.
Της  προβολής προηγήθηκε  εισήγηση και συζήτηση με τη Νάντια Βαλαβάνη  μελετήτρια και μεταφράστρια του έργου του Bertolt Brecht, την οποία και παρακολουθήσαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Την ταινία «ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ»  του  JOSEPH LOSEY, η οποία σημειωτέον προβάλλεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, εξασφαλίσαμε και θα προβάλουμε σύντομα και στο σχολείο μας.
Ευγενία Σιούτη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου