Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

 
 


Εδουάρδο Γκαλεάνο (1940-2015)
 
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα, ο ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο, δεσπόζουσα μορφή της λατινοαμερικανικής και εν γένει της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Ο δημιουργός λογοτεχνικών αριστουργημάτων, όπως η τριλογία «η μνήμη της φωτιάς» και το «Καθρέφτες: Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία», αλλά και του  θρυλικού «Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής», υπήρξε ένας βαθιά πολιτικοποιημένος συγγραφέας.
 
«Είμαι ένας συγγραφέας που θα ήθελε να συνεισφέρει στη διάσωση της απηχθείσας μνήμης όλης της Αμερικής, αλλά πάνω από όλα της Λατινικής Αμερικής, πατρίδα περιφρονημένη και αγαπητή», είχε δηλώσει ο ίδιος.
 
Έλεγε ο μεγάλος αυτός συγγραφέας: "Το έλεγε ο Γκόγια: 'Η λογική γεννάει τέρατα'. Προσοχή με αυτούς που σκέφτονται μόνο λογικά. Πρέπει να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε. Όταν η λογική χωρίζεται από την καρδιά, να φοβάστε. Αυτά τα άτομα να τα φοβάστε, γιατί θα μας οδηγήσουν στο τέλος της ανθρωπότητας. Εγώ πιστεύω στην αντιφατική, δύσκολη, μα αναγκαία μίξη ανάμεσα σ' αυτό που σκεφτόμαστε και σε αυτό που νιώθουμε. Όταν βλέπω κάποιον που αισθάνεται μόνο, λέω 'είναι γλυκανάλατος'. Όταν βλέπω κάποιον που σκέφτεται μόνο, σκέφτομαι 'τι τρομερό, είναι διανοούμενος'. Εγώ δεν θέλω να είμαι ένα κεφάλι που γυρνάει μόνο του!"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου