Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η Πολιτιστική Ομάδα του σχολείου μας στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένη από τον οργανισμό του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης
 

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, η Πολιτιστική Ομάδα του σχολείου μας μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι αφιερωμένο εφέτος στο προσφυγικό, με στόχο τη διεύρυνση  και αποκόμιση εμπειριών και προβληματισμού στο προσφυγικό πρόβλημα,  το οποίο είναι και το αντικείμενο του πολιτιστικού προγράμματός μας και των δράσεών μας που απορρέουν από αυτό.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς και εντάσσεται στη θεματολογία «Πόλεμος και προσφυγικό» με τίτλο δανεισμένο από τον Brecht “Ο άνθρωπος να βοηθάει τον άνθρωπο». Το θέμα του προγράμματος επιλέχθηκε με γνώμονα τη διόγκωση του προσφυγικού ζητήματος και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των μαθητών σε έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η διαπολιτισμικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι αξίες και αναπτύσσεται ενδεικτικά μέσα από τις ακόλουθες ενότητες:
             Το προσφυγικό ως συνέπεια πολιτικο - οικονομικών συγκρούσεων
             Τα προβλήματα και οι συνέπειες που προκύπτουν από τις πολεμικές συγκρούσεις
             Το πρόσωπο του πρόσφυγα από ιστορική, οικονομική, πολιτική, κοινωνιολογική και   ψυχολογική προσέγγιση.
             Τα οφέλη και οι προκλήσεις του να ζει κανείς σε ποικιλόμορφες κοινωνίες
Η πολιτιστική μας ομάδα, διανύει τον 4ο μήνα ενασχόλησης της με το θέμα και δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς προσεγγίζοντας το πρόβλημα του προσφυγικού τόσο γνωστικά όσο και συναισθηματικά /βιωματικά μέσα από την επαφή και τη συνεργασία της με συλλογικότητες και φορείς που δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως ανάλογα με το ερευνητικό τους πεδίο και τον τομέα ενδιαφέροντος τους.  Σε αυτό το πλαίσιο υπάγεται και η θεατρική μας παράσταση που ανέβηκε τα Χριστούγεννα για τον Παπαδιαμάντη και τον Νταρουίς  και που θα ξαναπαιχθεί τον Απρίλιο στο θέατρο του Δήμου Ηλιούπολης.
Κατά την παραμονή μας στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουμε τις παρακάτω δραστηριότητες:
Παρασκευή 11 Μαρτίου:
-Παρακολούθηση στην  ιστορική αίθουσα «Ολύμπιον», της τελετής έναρξης (20:30) και του ντοκιμαντέρ «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος», διάρκεια: 84΄. Παραγωγή: U.S.A – Paraguay – Norway – Brazil 2015
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί μία ιδιότυπη παιδική ορχήστρα που δημιουργήθηκε στην παραγκούπολη Cateura της Παραγουάης στη Νότιο Αμερική. Η ζωή τους κυριολεκτικά μέσα στα σκουπίδια γίνεται αφορμή δημιουργικότητας και δύναμης. Η ορχήστρα φτιάχνει μουσικά όργανα από τα σκουπίδια και παίζει μουσική που γίνεται γνωστή παγκοσμίως. Μία ταινία για τη ζωή μίας κοινότητας στερημένης από βασικά αγαθά που βρίσκει δύναμη να μεταμορφωθεί μέσα από τη μουσική.
 
Σάββατο 12 Μαρτίου:
-13:00, «Δίδυμες αδελφές», 89΄. Αίθουσα «Ολύμπιον», Παραγωγή:U.S.A-Νότια Κορέα,U.K, Γαλλία 2015. Δύο αδελφές που έχουν γεννηθεί στην Κορέα και δόθηκαν για υιοθεσία, ανακαλύπτουν η μια την άλλη μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία. Το ντοκιμαντέρ διερευνά το νόημα της οικογένειας και της σύνδεσης.
-Ελεύθερο πρόγραμμα: γνωριμία με την πόλη περπατώντας στο ιστορικό κέντρο.
-Παρακολούθηση Ντοκιμαντέρ με θέμα το προσφυγικό:
20:30, «Είμαι το Δουβλίνο», 80΄. Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Δ (αίθουσα Φρίντα Λιάππα), Παραγωγή: Σουηδία 2015. Πρόκειται για την οδύσσεια του νεαρού πρόσφυγα από τη Σομαλία Αχμέντ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, η Ιταλία ανέλαβε το αίτημά του για άσυλο, όμως η ζωή στη χώρα αποδείχθηκε σκληρή για εκείνον ο οποίος έφυγε για τη Σουηδία κι έζησε κρυμμένος εκεί επί τρία χρόνια. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου έχει δημιουργήσει μία μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων που περιφέρονται στην Ευρώπη, χωρίς πατρίδα.
22:30, «Όνειρο ζωής», 66΄. Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Δ (αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη). Παραγωγή: Ελλάδα 2016. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μία καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης και παρακολουθεί το ταξίδι των σύριων προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας έως της κάποιας εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.
 
Κυριακή 13 Μαρτίου:
-12:00: Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου, Αποθήκη Α/ Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Παρακολούθηση της έκθεσης για την ιστορία του ελληνικού σινεμά και συμμετοχή με την καθοδήγηση ειδικού, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από την δημιουργία μίας ταινίας, συμμετοχή σε  εργαστήριο και παραγωγή μικρών ατομικών μαθητικών εργασιών.
-Ελεύθερο πρόγραμμα, βόλτα στην παραλία της πόλης από το Λιμάνι μέχρι το Λευκό Πύργο.
-17:30, «O Τσάου πέρα από τις γραμμές», 34΄. Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Δ (αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη). Ο Τσάου, έχει μία σπάνια αναπηρία λόγω των χημικών που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή του Βιετνάμ και της μόλυνσης του νερού που προκάλεσε. Το πάθος του να γίνει καλλιτέχνης τον οδηγεί κόντρα σε κάθε πρόβλεψη να βγει στον πραγματικό κόσμο και να δοκιμάσει. (Υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους).
-18:10, «Για την Κιμπέρα», 56΄. Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Δ (αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη). Ένας δημοσιογράφος ραδιοφώνου που εργάζεται στην Κιμπέρα, μία φτωχογειτονιά στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αποφασίζει να αποκαλύψει με την κάμερα του μυστικά που κρύβονται πίσω από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής εκεί.
Μετά από τις προβολές θα έχουμε τη δυνατότητα συζήτησης και αναστοχασμού  πάνω στην κάθε θεματική που παρακολουθήσαμε.
Θεωρούμε ότι θα επιστρέψουμε από την Θεσσαλονίκη πλουσιότεροι σε παραστάσεις και εμπειρίες.
Ευγενία Σιούτη,  υπεύθυνη  πολιτιστικής ομάδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου