Τρίτη 23 Μαΐου 2017

«Ικέτιδες του χθες, του σήμερα Ικέτες». 

«Ικέτιδες του χθες, του σήμερα Ικέτες». Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας μας μικρού μήκους η οποία «παντρεύει» τις Ικέτιδες του Αισχύλου, με τους μονολόγους των ασυνόδευτων παιδιών του Αιγαίου. Η συγκεκριμένη δράση τελεί υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του ευρωπαϊκού προγράμματος Euforia – European Films For Innovative Audience Development, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη Laterna Magica της Ουγγαρίας και το πανεπιστήμιο Społeczna Akademia Nauk της Πολωνίας. Η ταινία θα διαγωνιστεί και θα προβληθεί στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Νεανική Οθόνη.



Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο του κινηματογράφου, που μάγεψε και γοήτευσε τα εφηβάκια μου, τα οποία πραγματικά ήταν όλα τους αξιολάτρευτα! Κάναμε γυρίσματα στην Ελευσίνα, στον αρχαιολογικό χώρο, στον ανενεργό σιδηροδρομικό σταθμό και στη βιομηχανική ζώνη. Επίσης γυρίσαμε και κάποια πλάνα στην παραλία του Αλίμου, όπως και σε δύο σημεία του Υμηττού, Ηλιούπολη και Καρέα. Τα γυρίσματά μας διαρκούσαν κάθε φορά οκτώ με δέκα ώρες. Γυρίζαμε πίσω κατάκοποι αλλά ευτυχισμένοι. Να σημειωθεί πως ο μεγάλος όγκος της δουλειάς μας έγινε στις διακοπές του Πάσχα που τα παιδιά τις θυσίασαν αδιαμαρτύρητα.

Μάθαμε να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και να αντιστεκόμαστε στο φαινόμενο του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Όπλα μας σε αυτή την προσπάθεια ο τραγικός λόγος του Αισχύλου, τα λόγια των προσφύγων και η ποίηση.



Όποιος έχει βιώσει τη χαρά μιας τέτοιας δημιουργικής διαδικασίας μπορεί ολοκληρωμένα να καταλάβει, τί μαγευτικό ταξίδι είναι αυτό. Πόσο σαγηνευτικό, γοητευτικό, δημιουργικό, διαπαιδαγωγικό, αλλά και θεραπευτικό είναι για τους μαθητές, αλλά και για τους καθηγητές. Όταν η ανάγκη έκφρασης και η δημιουργία μετουσιώνονται σε ένα «όλον», με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη ζωή, τη γνώση και την ελευθερία, τότε ναι ως εκπαιδευτικός νοιώθεις πως έχεις ρίξει ένα γόνιμο σπόρο για να ανθίσει κάποτε ένας καλύτερος και δικαιότερος κόσμος.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου