Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Μια φορά κι ένα καιρό

Project στο Α2 τμήμα στο μάθημα των Γερμανικών


Δυο λόγια για το project


    Στις σελίδες που ακολουθούν μπορεί κανείς να δει τις εργασίες των μαθητών του Α2 τμήματος, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών.
    Το σκεπτικό μας ήταν να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν και να προσεγγίσουν την γλώσσα μέσα από τον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών.
     Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα επέλεξε τον συντονιστή της. Μέσα από τα παραμύθια και με την μορφή παιχνιδιού δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να συνεργαστούν, να φανταστούν, να μάθουν πράγματα και να δεθούν περισσότερο μεταξύ τους. Το μάθημα έγινε πιο ευχάριστο, ένιωσαν πιο ελεύθερα και πιο χαρούμενα, μαθαίνοντας ταυτόχρονα περισσότερα και ευκολότερα.
    Θα ήθελα να τονίσω πως κι εγώ ως εκπαιδευτικός βίωσα την εμπειρία αυτή ως κάτι το ξεχωριστό και δημιουργικό, υπήρξαν στιγμές συγκινητικές που με μετέφεραν στο παρελθόν, στα παιδικά μου χρόνια ή και αργότερα όταν σαν μητέρα διάβαζα στα παιδιά μου παραμύθια.
  
  Ήταν λοιπόν μια φορά κι έναν καιρό…..
  

Σημείωση:
Θα ήθελα επίσης με αφορμή αυτό το σημείωμα να εκφράσω την λύπη και την βαθύτατη ανησυχία μου για τις νέες ρυθμίσεις  του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την επιλογή και την  διαμόρφωση των τμημάτων της 2ης ξένης γλώσσας (Γερμανικά – Γαλλικά). Παραπέρα συμπίεση, μεγαλύτερα τμήματα,  περιορισμό στην ελεύθερη επιλογή της γλώσσας.
    Αυτό έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση του μαθήματος, το «σπρώξιμο» των μαθητών στην φροντιστηριακή εκπαίδευση και την διακύβευση του εργασιακού παρόντος και μέλλοντος των ξενόγλωσσων καθηγητών. Επίσης, καθίσταται ανέφικτη η δυνατότητα σύνδεσης της παρεχόμενης      Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.
   Κάτω από τέτοιες συνθήκες καινοτόμες πρακτικές  σαν κι αυτή καθίστανται ανέφικτες.


Τζένη Σιούτη 

Μπορείτε να δείτε το project στην παρακάτω διεύθυνση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου