Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



«Τα σπίτια αφηγούνται»
Από την Ήπειρο έως τη Δαμασκό τα σπίτια μιλούν και εξιστορούν χαρές και βάσανα

Στις 15 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο αίθριο θεατράκι του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, (Μεσσηνίας και Κεφαλληνίας), η πολιτιστική ομάδα του σχολείου  θα παρουσιάσει  μία μουσικο - θεατρική παράσταση με τίτλο: «Τα σπίτια αφηγούνται». Πέντε σπίτια - Ήπειρος, Πόντος, Μεσοχώρα Τρικάλων, Αθήνα, Δαμασκός - αφηγούνται την ιστορία τους. Τρία μουσικά όργανα: ακορντεόν, κλαρίνο και ποντιακή λύρα,  θα ντύσουν μελωδικά τις αφηγήσεις. Πρόκειται για την καταληκτική εκδήλωση ενός πολιτιστικού προγράμματος για την πολιτιστική κληρονομιά με επίκεντρό της τα σπίτια ως φορέων της μνήμης και της ταυτότητας, ανθρώπων, τοπικών κοινωνιών, πολιτιστικών επιρροών,  μεταβάσεων και  διαρκούς ροής, στο πέρασμα των χρόνων, με το οποίο ασχολήθηκε η πολιτιστική ομάδα την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία της ορχήστρας της πολιτιστικής ομάδας με τραγούδια για τα σπίτια!

Στο ακορντεόν ο Θάνος Σαμπάνης, στο κλαρίνο ο Πάνος Σκουτέργης και στην ποντιακή λύρα η Βάσια Δουβή. Κείμενα και επιμέλεια της Τζένης Σιούτη.

Απόσπασμα από την αφήγηση για την Ήπειρο:

Κλαίει ο τόπος;
Κλαίει. Αφτιά να ’χεις να τον ακούς
Ψυχή να τον νιώθεις
Καρδιά να τον πονάς
        
«(….)Τι του κάνανε του τόπου; Τι τους έφταιξε; Ο πολιτισμός, η καλοπέραση, τα ψεύτικα όνειρα, τα πετρέλαια! Ή μήπως η φτώχια, η αδικία, η ανέχεια;  Ή μήπως όλα μαζί; Κουνάει τα χέρια πέρα-δώθε σαν να θέλει να ξορκίσει το κακό! Ουστ-ουστ από δω ζαγάρια του κερατά, δεν θα με ζουρλάνετε!
Σηκώνεται, πιάνει το τραγούδι,

Μάρκο που άφκες το σπαθί
καημένε Μάρκο Μπότσαρη
που άφκες το τουφέκι
Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη

Το πήραν οι συντρόφοι μου
καημένε Μάρκο Μπότσαρη
Το πήραν τα παιδιά μου
Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη

Μονολογεί: «Θεέ μου, κάνε ν’ αλλάξω τον κόσμο χορεύοντας έναν Μπεράτι, μια Δριμινίτσα! Θεέ μου γίνεται αυτό στ’ αλήθεια; Αν χορέψω μ’ όλο μου το είναι, με όλα τα κύτταρα του κουρασμένου μου κορμιού, μπορεί; Μπορεί  ν’ αλλάξει τούτος ο κόσμος ο σκάρτος; (….)»

Τζένη Σιούτη, υπεύθυνη πολιτιστικής ομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου